Project Description
Farma Strusi Afrykańskich w Garczynie w swojej ofercie, oprócz zwiedzania farmy i możliwości noclegu na niej, posiada także oryginalne produkty spożywcze.
Dla każdego kto pragnie spróbować czegoś nowego, a zarazem bardzo zdrowego właściciele oferują:
-strusie mięso stekowe
-mięso garmażeryjne
-mięso gulaszowe
-całe uda na imprezy okolicznościowe (jedno udo wystarcza na około 50 osób)
-całe jaja (jajecznica z jednego wystarcza na około 10 osób)
Poniżej kilka informacji dlaczego warto zamówić mięso ze strusia!
- Mięso ze strusia – strusina ma liczne wartości odżywcze i właściwości. Lista zalet strusiego mięsa jest proporcjonalna do wielkości strusia. Strusina to doskonała alternatywa dla wołowiny, a także drobiu. Jest niskokaloryczna, ma mało tłuszczu (mniej niż mięso z kurczaka) i bogata w składniki odżywcze.
- Strusina ze względu na dużą zawartość kwasów omega-6 i omega-3, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby układu sercowo-naczyniowego i cukrzycę.
- Spożywanie strusiny polecane jest kobietom w ciąży, świeżo po porodzie oraz osobom chorym na anemię, ponieważ zawiera żelazo hemowe, które ma dużą przyswajalność.
- Strusinę bez obaw mogą jeść osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, gdyż zawiera niewiele sodu. Ma za to dużo fosforu, miedzi, manganu i żelaza.
- Przygotowanie potraw ze strusiny nie jest trudne, przyrządza się ją podobnie do mięsa wołowego.
- Mięso strusie można mrozić – nie wpływa to na zmianę smaku. Jednak podobnie jak w przypadku dziczyzny, strusina po rozmrożeniu może stać się bardziej krucha.
Źródło: Rokicki T., Właściwości mięsa strusiego, “Gospodarka Mięsna” 2006
Farma Strusi Afrykańskich
Garczyn 58
Kontakt Katarzyna Michnowska
tel. 604 412 575/ 604 561 579
e-mail: michnowscy.agro@wp.pl