Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna przy współpracy z Zagranicznym Ośrodkiem Polskiej Organizacji Turystycznej w Brukseli we wrześniu br. zorganizowała wizytę studyjną dla belgijskich mediów. Wizyta ukierunkowana była na promocję wypoczynku w rytmie slow i zachęcenie do kulinarnego odkrywania regionu Kaszub. Partnerem lokalnym przedsięwzięcia była Lokalna Organizacja Turystyczna ,,Serce Kaszub”.
W ramach wizyty w Sercu Kaszub belgijscy dziennikarze odwiedzili Muzeum – Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach, gdzie poznali dorobek kultury i tradycję Kaszub oraz uczestniczyli w warsztatach wykonywania kwiatów z bibuły. W Lipuszu u Karoli Bober poznali tajniki wypieku swojskiego chleba według oryginalnej receptury, a możliwości i standardy wypoczynku na wsi zaprezentowały Lawendowa Osada w Przywidzu oraz Gospodarstwo Agroturystyczne Zielony Kot w Lipuszu. Znane pomorskie smaki, jak dania przygotowane z gęsiny czy lokalne trunki, były jednym z kluczowych elementów prezentujących dziedzictwo kulinarne Pomorza, których goście doświadczyli m.in. w Starym Browarze Kościerzyna.
Relacja video:
https://www.facebook.com/protregion/videos/191767738381682/UzpfSTM5MTE1NjY4NzYyNzc4MDoyMDYzMzEwMzUzNzQ1NzMw/
Artykuł:
http://www.prot.gda.pl/wp-content/uploads/2018/12/Screenshot_2018-12-11-Culinaire-ontdekkingen-in-Pomerania-Polen-Meersmaak.jpg
Artykuł z video:
https://www.meersmaak.be/culinaire-ontdekkingen-in-pomerania-polen/