W tym roku pierwsze skrzypce na festiwalu kulinarnym w Starej Kiszewie grały ryby. Główną atrakcją były pokazy gotowania na żywo i degustacja przygotowanych w ten sposób dań. Organizatorzy postarali się także o oprawę artystyczną – koncert Teresy Werner poprzedziły występy zdolnej młodzieży. Amatorów lokalnych przysmaków przyciągały stoiska kół gospodyń, na których nie brakowało ciast, pierogów i domowych przetworów. Impreza, mimo krótkiego stażu, znów przyciągnęła wielu gości.

Turyści odwiedzający stanowisko LOT „Serce Kaszub” byli bardzo zainteresowani materiałami promującymi ścieżki rowerowe, noclegi oraz spływy kajakowe, co potwierdza, że turystyka aktywna w naszym regionie rozwija się bardzo dynamicznie. Regionalna kuchnia i festiwale kulinarne także, co potwierdzali sami odwiedzający, przyznając, że na „kiszewskich smakach” są nie pierwszy raz i – co ważne – planują wracać w kolejnych latach. Dużym powodzeniem cieszyła się broszura „Zasmakuj w Sercu Kaszub”, promująca regionalne potrawy oferowane przez lokale stowarzyszone w Lot „Serce Kaszub”.
Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej z V Festiwalu Kiszewskie Smaki!