1 lipca 2023 roku odbyła się już ósma edycja Festiwalu Kiszewskie smaki. Tegoroczna edycja przyciągnęła mnóstwo gości, a to za sprawą jak zawsze świetnie przygotowanych występów kulinarnych z poczęstunkiem, a także bogatej oferty rozrywkowej, która uzupełniła całe wydarzenie.

Od 15:30 na głównej scenie rozpoczęły się pokazy kulinarnych umiejętności, między innymi Mariusza Gachewicza- właściciela Restauracji Projekt Archimagirus. Na żywo były przygotowywane m.in. raki z patelni, gulasz z kluskami, ruchanki czy kociewska zupa ziemniaczana, którymi kucharze częstowali uczestników imprezy. Przy głównym wejściu podczas całej imprezy można było skosztować regionalnych dań i przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i lokalnych przedstawicieli branży gastronomicznej.

Dodatkowymi atrakcjami były koncerty, zarówno lokalnych artystów, jak i znanych zespołów; Jary Oddział Zamknięty, MEJK i Rapera MATLANE. Wszystkie koncerty odbywały się na dodatkowej scenie muzycznej.
Nie zabrakło też wyjątkowych punktów programu. O godzinie 20:00 odbyła się wielka uczta- poczęstunek dla wszystkich, dziczyzny przygotowanej na kilka sposobów, którą przyrządzano od początku wydarzenia na wielkiej widowiskowej patelni. Ponadto o godz. 22:00 przygotowano Fireshow tańczącego z ogniem Adriana Paschilk.

Uzupełnieniem Festiwalu były dodatkowe atrakcje; ogromny lunapark Kellner, dmuchane zjeżdżalnie dla dzieci, stoiska z rękodziełem, wystawa prac malarskich lokalnych artystów, a także stoisko LOT „Serce Kaszub” z ofertą turystyczną powiatu kościerskiego.

A.L.