Tabaka, inaczej “Diabelszcze ziele” to bardzo popularna używka na Kaszubach. Produkt wytwarzany jest z tytoniu oraz z dodatkowych składników wpływających na smak, takich jak np. kawa, liście mięty i suszone śliwki. Dla wzbogacenia aromatu dodaje się również kilka kropel wybranego rodzaju alkoholu. Gotowa tabaka ma postać dobrze zmielonego proszku, który przechowuje się w tabakierze. Tradycyjną kaszubską tabakierę wykonuje się z krowiego rogu.

Jeżeli w towarzystwie usłyszymy zdanie “Chcemë le so zażëc!”, czyli “Zajrzyjmy sobie do tabaki!”, oznacza to, że ktoś chce zażyć tabaki. Wówczas z tabakiery wysypuje szczyptę tabaki na dłoń i mocno pociąga nosem. Kaszubi twierdzą, że tabaka ma wiele leczniczych właściwości, takich jak łagodzenie kataru, czy dodanie sił i energii. Ponadto, rozwesela i jest oznaką przyjaźni, a także dobrym sposobem na rozpoczęcie rozmowy.

Tabaką mogliście poczęstować się na stoisku podczas Pomorskiego Święta Plonów – Dożynek Wojewódzkich w Debrznie. Kaszubi z Kościerzyny okazali się bezkonkurencyjni i zdobyli pierwsze miejsce prezentując bogactwo swojej kultury!