Wkraczamy w drugi zapowiadany etap znoszenia ograniczeń związanych z COVID-19. Po majówce otwarte zostaną centra handlowe, sklepy budowlane będą czynne w weekendy, a hotele wznowią działalność.

Hotele i noclegi ruszą, ale bez basenów i siłowni

Do tej pory hotele co do zasady nie przyjmowały gości – z wyjątkiem osób w delegacji i w kwarantannie- od 4 maja zostanie zniesiony ten zakaz. Usługi hotelarskie i noclegowe będą mogły być świadczone pod warunkiem, że zachowane będą szczególne zasady bezpieczeństwa. W hotelach i obiektach noclegowych ograniczona zostaje nadal działalność restauracji hotelowych i przestrzeni rekreacyjnych – np. siłowni, sal pobytu, basenów.

W związku z ponownym uruchomieniem branży hotelarskiej od 4 maja udostępniamy:

Wytyczne dla funkcjonowania hoteli/obiektów noclegowych/pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce (materiał z Ministerstwa Rozwoju) KLIK


UWAGA! AKTUALIZACJA do wytycznych Ministerstwa Rozwoju i Sanepidu dla funkcjonowania hoteli.
Punkt 19.Funkcjonowanie restauracji  i barów hotelowych/obiektów/pensjonatów wyłącznie z jedzeniem na wynos.
Wcześniej zapis brzmiał: Funkcjonowanie restauracji  i barów hotelowych/obiektów/pensjonatów w reżimie sanitarnym (z uwzględnieniem zakazu organizowania posiłków w formie bufetu). Możliwość serwowania posiłków tylko dla gości hotelu w przestrzeni restauracji pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami spożywającymi posiłek.
Zmiana na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 2 maja 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.

Rekomendowane informacje dla punktów Informacji Turystycznej wraz z wytycznymi dla klientów (materiały dotyczące IT zostały przygotowane przez Zarząd Forum IT i zmodyfikowane za pośrednictwem Polskiej Organizacji Turystycznej przez GIS) KLIK
– Wytyczne dla klientów Informacji Turystycznej KLIK

A.L.