Relacja z VI Festiwalu Kiszewskie Smaki

Relacja z VI Festiwalu Kiszewskie Smaki

W minioną sobotę 6 lipca br. Lokalna Organizacja Turystyczna “Serce Kaszub” miała przyjemność uczestniczyć w wielkim kulinarno- rozrywkowym wydarzeniu, którym był Festiwal Kiszewskich Smaków w Starej Kiszewie. Była to już szósta edycja festiwalu, który łączy w sobie kulinarne tradycje Kaszub i Kociewia, a także nowoczesną rozrywkę dla osób w każdym wieku tj. koncerty muzyczne, pokazy artystyczne i animacje dla najmłodszych.

Największą atrakcją na festiwalu był, niepodważalnie, program nawiązujący do lokalnej kultury i kuchni. Festiwal otworzył pokaz kulinarnych umiejętności Mariusza Gachewicza -szefa kuchni restauracji na zamku w Gniewie. Można było także zobaczyć ciekawe prace skomponowane metodą Carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach, w wykonaniu Bogumiły Jaworskiej i Adriana Jaworskiego.

Serca uczestników festiwalów skradły przysmaki, jakim uraczyli nas wystawcy. Można było spróbować naleśników, racuchów z kaszubskimi truskawkami, herbaty z lipy, a podczas wielkiej degustacji przede wszystkim królowały pierogi w przeróżnych odsłonach- słone z grzybami, słodkie, drożdżowe czy nawet chińskie. Wspólnymi siłami kucharzy udało się przygotować aż 6000 sztuk wybornych pierogów.

Nie mogło zabraknąć także Koła Gospodyń Wiejskich, które zainteresowały uczestników imprezy pokazem rękodzieła i przygotowywaniem przysmaków, dużą popularnością cieszył się także kram z wyrobami cukierniczymi.

Najmłodsi również nie mogli narzekać na nudę. Organizatorzy przygotowali strefę zabaw dla dzieci, gdzie znajdowały się dmuchane zamki, stanowisko do malowania twarzy i Lunapark. Znaleźli się też strażacy z gminnych jednostek ochotniczej straży pożarnej, którzy dali pokaz swoich umiejętności.

Imprezę kończył blok artystyczny, który obejmował pokaz Fire Show w wykonaniu grupy “Muspel”, oraz koncerty muzyczne zespołów “Czerwone gitary” i “Andre”.

Cała impreza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, biorąc pod uwagę ilość zgromadzonych uczestników. Mamy nadzieję, że kolejne edycje festiwalu będą równie owocne.

A. L.