Project Description

 

Farma Strusi Afrykańskich w Garczynie w swojej ofercie, oprócz zwiedzania farmy i możliwości noclegu na niej, posiada także oryginalne produkty spożywcze.

Dla każdego kto pragnie spróbować czegoś nowego, a zarazem bardzo zdrowego właściciele oferują:

-strusie mięso stekowe

-mięso garmażeryjne

-mięso gulaszowe

-całe uda na imprezy okolicznościowe (jedno udo wystarcza na około 50 osób)

-całe jaja (jajecznica z jednego wystarcza na około 10 osób)

Poniżej kilka informacji dlaczego warto zamówić mięso ze strusia!

  • Mięso ze strusia – strusina ma liczne wartości odżywcze i właściwości. Lista zalet strusiego mięsa jest proporcjonalna do wielkości strusia. Strusina to doskonała alternatywa dla wołowiny, a także drobiu. Jest niskokaloryczna, ma mało tłuszczu (mniej niż mięso z kurczaka) i bogata w składniki odżywcze.
  • Strusina ze względu na dużą zawartość kwasów omega-6 i omega-3, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby układu sercowo-naczyniowego i cukrzycę.
  • Spożywanie strusiny polecane jest kobietom w ciąży, świeżo po porodzie oraz osobom chorym na anemię, ponieważ zawiera żelazo hemowe, które ma dużą przyswajalność.
  • Strusinę bez obaw mogą jeść osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, gdyż zawiera niewiele sodu. Ma za to dużo fosforu, miedzi, manganu i żelaza.
  • Przygotowanie potraw ze strusiny nie jest trudne, przyrządza się ją podobnie do mięsa wołowego.
  • Mięso strusie można mrozić – nie wpływa to na zmianę smaku. Jednak podobnie jak w przypadku dziczyzny, strusina po rozmrożeniu może stać się bardziej krucha.
Źródło: Rokicki T., Właściwości mięsa strusiego, “Gospodarka Mięsna” 2006

Farma Strusi Afrykańskich
Garczyn 58
Kontakt Katarzyna Michnowska
tel. 604 412 575/ 604 561 579
e-mail: michnowscy.agro@wp.pl

www.strusie-garczyn.pl
FACEBOOK