Zwiększona liczba zachorowań na Covid-19 przyniosła za sobą kolejne obostrzenia, przez które lokale gastronomiczne nie mogą przyjmować swoich gości stacjonarnie. Możliwe jest jedynie zamawianie potraw na wynos lub z dowozem, co wpływa bardzo źle na polską gastronomię. Branża gastronomiczna jest ważnym filarem tworzącym tożsamość regionu, dlatego zachęcamy do wzięcia udziału w akcji #ratuJEMYgasto, wspólnie pomagając naszym ulubionym restauracjom przetrwać ten trudny czas.
Zapraszamy na stronę pomorskie.travel, gdzie przy współpracy PROT, LOT Serce Kaszub i innych podmiotów powstała lista pomorskich lokali, w których dostaniemy smaczne i regionalne jedzenie na wynos. (KLIK)

#PomorskieAktywne to projekt realizowany przez Pomorską Regionalną Organizację Turystyczną i jej partnerów. Ich celem jest promocja bezpiecznego korzystania z pomorskiej oferty turystycznej w czasie pandemii Covid-19. W ramach kampanii wspierającej branże gastronomiczną #PomorskieAktywne postawiono na współpracę z lokalnymi mediami i blogerami kulinarnymi oraz promocję online.
Jak wspierać branże gastronomiczną w czasie pandemii?
1. Zamawiaj bezpośrednio z lokalu.
2. Odwiedzaj ulubione kawiarnie i kupuj kawę na wynos z zachowaniem zasad bezpieczeństwa.
3. Wspieraj ulubione miejsca w mediach społecznościowych, używaj hasztagów akcji. Dzięki temu zyskają nowych klientów.
4. Działaj lokalnie – wspieraj okoliczne kawiarnie i restauracje.