Produkty regionalne

Herbata z lipy i bzu czarnego z miodem lipowym

Herbata z lipy i bzu czarnego z miodem lipowym

Herbata z lipy i bzu czarnego z miodem lipowym

 

To produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wytwarzany w miejscowości Lipy w gminie Stara Kiszewa. Połączenie kwiatów lipy, czarnego bzu i miodu działa bardzo silnie i skutecznie przy leczeniu przeziębień oraz wzmacnia organizm w okresie jesienno-zimowym, a także chroni przed infekcjami górnych dróg oddechowych.  Sposób jej suszenia i zaparzania nie zmienił się od pokoleń. Kwiaty lipy i bzu czarnego zbiera się w lipcu, następnie suszy w zadaszonym miejscu o odpowiedniej wilgotności powietrza. Bardzo istotne jest również przechowywanie suszu w płóciennych workach. Aby otrzymać wartościowy napar, susz zaparza się w porcelanowym dzbanku przez ok. pół godziny, a następnie dosładza miodem lipowym.
Lipa to drzewo często występujące na obszarze Pomorza i Kaszub, a wieś Lipy wzięła swoją nazwę od dorodnych lip, które występują na obrzeżach pól uprawnych. Aby skosztować tej wybornej herbaty, zapraszamy do odwiedzenia Gospodarstwa Agroturystycznego „Lipy” w Lipach.

 

Gruszka ,,Gdańczonka”

produkt regionalny

Gruszka ,,Gdańczonka”

W 2007 roku Koło Gospodyń Wiejskich z Górek w gminie Karsin brało udział w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w Sztumie i tam otrzymało pierwsze miejsce za „Gruszkę gdańczonkę w occie” w kategorii produkt roślinny. Przepis znalazła w starym zeszycie jedna z członkiń koła. W tym samym konkursie w 2008 i 2009 roku gruszka była nominowana do „Perły” – najwyższego odznaczenia, jakie może otrzymać produkt. „Perłę” otrzymała w 2010 roku w Poznaniu. W 2008 r. dofinansowanie z „Agro-Smaku” pozwoliło na przeprowadzenie badań dendrologicznych. W Górkach jest obecnie 26 sześćdziesięcioletnich grusz. Przeprowadzono też badania w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, po których okazało się, że gruszy „Gdańczonki” nie ma w rejestrze odmian. Stwierdzono jednak, że jest to rzadka lokalna
odmiana średniej wielkości, a jej owoce są bardzo słodkie, soczyste, idealnie nadające się na przetwory. Gruszkę „Gdańczonkę” przygotowuje się z dodatkiem octu i cukru i poddaje pasteryzacji. Podaje się ją jako dodatek do
wszelkich mięs.

 

Żurawina z Kaszub ucierana na surowo

produkt regionalny na Pomorzu

Żurawina z Kaszub ucierana na surowo

To kolejny produkt tradycyjny Pomorza, który w marcu 2014r. został wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. O jej wpisanie na ministerialną listę wnioskowała pani Halina Rogińska, w której rodzinie żurawina
wykorzystywana jest od dawna, a recepturę ucierania zaczerpnęła od swojej babci.
Żurawina ceniona jest nie tylko za walory smakowe, ale również wysoką zawartość witaminy C. W medycynie ludowej ze względu na właściwości lecznicze stosowana była w przypadku stanów zapalnych, jako lekarstwo
na koklusz, gościec czy przeziębienie.
Żurawina to krzewinka występująca głównie na północy kraju, najczęściej na kaszubskich terenach podmokłych zwanych torfowiskami. To naturalne bogactwo być może spowoduje, że w przyszłości żurawina będzie marką promującą Kaszuby.

 

Piwo regionalne z Kościerzyny

Piwo regionalne

Stary Browar Kościerzyna

W Kościerzynie w miejscu z ponad 150-letnią historią została wznowiona produkcja regionalnego piwa. Doświadczenie i tradycja w połączeniu z pasją piwowara oraz najlepszym sprzętem, zaowocowały niepowtarzalną jakością. Piwo w browarze jest niefiltrowane i niepasteryzowane oraz nie jest w żaden sposób utrwalane chemicznie, czy fizycznie. Do jego produkcji wykorzystywana jest woda z własnego ujęcia oraz najlepsze słody i chmiel dostępne na rynku polskim i zagranicznym.
W browarze warzone są 3 rodzaje piwa: Keller, Ciemna 10 oraz Pszeniczne.

Category : ,

Date : 01 Lut 2016