Kaszubskie smaki

Szwajcaria Kaszubska to miejsce wyróżniające się dużą różnorodnością geograficzną, co ma swoje odzwierciedlenie w bogactwie i różnorodności regionalnej kuchni. Nadmorska część regionu obfituje w ryby morskie, głównie śledzie, szproty, dorsze i flądry. Kuchnia Kaszub jeziornych opiera się na rybach słodkowodnych - węgorzach, szczupakach i okoniach. Południowa część regionu, aż po Bory Tucholskie bazuje na potrawach, których składniki są darami lasu, przeważają tu grzyby, jagody i żurawina.

dania kuchni regionalnej

Ryba po kaszubsku

Kaszubi wymyślili kilkadziesiąt własnych potraw. Dla większości przyjezdnych najbardziej niezwykłą jest czernina (czôrnina), czyli zupa gotowana na kaczej lub gęsiej krwi, z dodatkiem warzyw, suszonych owoców, podrobów i śmietany. Równie wyśmienita jest zupa z brukwi, tzw. zupa z zëłtëch wrëkòw z dodatkiem gęsiego lub wieprzowego mięsa, a także słodko-kwaśna fasolowa (miodny i kwasny bonk). Zupa z węgorza także uwiodła niejednego smakosza.

 

 

dania kuchni regionalnej

Zupa brukwiowa na gęsinie

Kaszubi zresztą jedzą wielkie ilości ryb. Prawdziwym odkryciem jest kaszubska jajecznica na zasolonym węgorzu, którą zwyczajowo je się z ziemniakami. Także słony śledź w śmietanie i z cebulką z ziemniakami w mundurkach, czyli slédz z pulkama, nie ma sobie równych. Wybornie smakuje także lin po kaszubsku, duszony w jarzynach i kwaśnej kapuście z dodatkiem suszonych grzybów. Mieszkańcy regionu z wielką namiętnością jedzą również rybią ikrę, którą smaży się na patelni z dodatkiem cebuli i przypraw. Na wiejskich stołach goszczą smażone na chrupko płocie lub okonie czy też karasie. Nie mniej popularne są też śledzie lub okonie marynowane w occie. Oprócz ryb, Kaszubi spożywają też duże ilości drobiu. Szczególnymi względami cieszy się tu gęsina, toteż w wielu wiejskich zagrodach maszeruje stadko białych gęsi. Nadal popularne są tu piersniczi, czyli wędzone piersi gęsie, które nazywa się również półgęskami, a to dlatego, że są to tak duże części, iż każda stanowi prawie pół gęsi.

kuchnia kaszubska

Pieczona gęś z żurawiną

Wedle starej tradycji najpierw pekluje się je w zalewie z przyprawami, a później wędzi w dymie z jałowca i drewna owocowego. Jest to prawdziwy rarytas. Z gęsiny kaszubskie gospodynie do dziś przygotowują tradycyjną obônę, czyli okrasę. Na licznych letnich festynach
Kaszubki sprzedają pajdy chleba ze smalcem i skwarkami. Warto odstać swoje w długiej kolejce, ponieważ tutejszy szmôlt ze szpërkama nie ma sobie równych. Jest to także okazja do skosztowania tradycyjnego chleba
domowego, placków z ciasta chlebowego, czyli ruchanek  i innych smakołyków.

Kuchnia regionalna

Ruchanki

Na Kaszubach rolę zakąsek odgrywają śledziki. Solone, marynowane, z dodatkami i bez. Pod każdą postacią smakują fantastycznie. Wśród alkoholi kaszubską specjalnością było domowe piwo, sporządzane na podpiwku
z owoców jałowca. Produkowano też wyborne nalewki z przeróżnych naturalnych  składników, a także „napitek” z dzikiej róży i czarnego bzu.

regionalna nalewka

,,Nalewka Zbyszka'' serwowana przez gospodarzy Agroturystyki „Pod Bocianami” w Grabowskiej Hucie

 

Category : , ,

Date : 01 Lut 2016