IX Spotkanie Robocze Branży Turystycznej

IX Spotkanie Robocze Branży Turystycznej

Dnia 26.10.2017 r. o godzinie 10.00 w Hotelu Bazuny w Kościerzynie odbyło się IX Spotkanie Robocze Branży Turystycznej. Zebranie miało charakter dyskusyjno – szkoleniowy. Podczas spotkania członkowie omawiali istotne sprawy związane z bieżącą działalnością Lokalnej Organizacji Turystycznej ,,Serce Kaszub”.

Jednym z podjętych tematów był System Informatycznego Wsparcia Biznesu i Obsługi Turystycznej – produkt, który powstał w ramach projektu „Kościerskie Strefy Aktywności Gospodarczej”. W skład systemu wchodzi portal turystyczny oraz aplikacja mobilna, a jego administratorem jest LOT ,,Serce Kaszub”. Oba moduły pozwalają na rezerwację noclegu w wybranym obiekcie.

spotkanie członków LOT Serce Kaszub

Kolejnym punktem zebrania było przedstawienie wstępnego projektu propozycji wycieczek jednodniowych w Powiecie Kościerskim. Produkt ten dedykowany jest głównie dla rodzin z dziećmi wypoczywających w Sercu Kaszub. Oferta została stworzona kompleksowo i oprócz ciekawych atrakcji na trasie zawiera również  informację o noclegach i gastronomii wraz z czasem zwiedzania poszczególnych miejsc, czasem przejazdu oraz długości trasy. Istotnym elementem zebrania było również podsumowanie minionego sezonu turystycznego 2017, wymiana opinii, poglądów i przedstawienie propozycji na dalszy rozwój turystyki Kaszub.

spotkanie członków LOT Serce Kaszub

Kulminacyjną częścią spotkania były warsztaty kulinarne z kuchni kaszubskiej prowadzone przez uznanego kucharza – Andrzeja Ławniczaka ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, prezesa Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej, miłośnika i propagatora kuchni regionalnej. Przewodnim hasłem warsztatów była:  „Tradycyjna kuchnia kaszubska jako element identyfikujący region Kaszub”, dlatego też Pan Ławniczak przygotował właśnie według tradycyjnego przepisu potrawę, która świetnie identyfikuje się z naszą częścią Kaszub: „Gulasz z sandacza z grzybami leśnymi”.

Warsztaty kulinarne są kontynuacją działań podjętych przez LOT ,,Serce Kaszub”, a ukierunkowanych na promocję regionalnej kuchni kaszubskiej. Przypomnijmy, że latem br. przy współpracy z kilkunastoma restauratorami z terenu Powiatu Kościerskiego opracowano mini-przewodnik ,,Zasmakuj w Sercu Kaszub”, który zawiera propozycje potraw kuchni regionalnych dostępnych w ofertach restauracji na naszym terenie.