Relacja ze spotkania branży agroturystycznej z terenu powiatu kościerskiego

Relacja ze spotkania branży agroturystycznej z terenu powiatu kościerskiego

W minioną środę 26 kwietnia br. na Farmie Strusi Afrykańskich w Garczynie odbyło się spotkanie przedstawicieli branży agroturystycznej z terenu powiatu kościerskiego. W spotkaniu uczestniczyli zarówno członkowie LOT ,,Serce Kaszub'', jak również osoby spoza stowarzyszenia.

Podczas spotkania kierownik biura LOT ,,Serce Kaszub'' Lidia Narloch zaprezentowała obecnym System Informatycznego Wsparcia Biznesu i Obsługi Turystycznej - produkt, który powstał w ramach projektu ,,Kościerskie Strefy Aktywności Gospodarczej''.  W skład systemu wchodzi portal turystyczny oraz aplikacja mobilna - oba moduły posiadają panel rezerwacji noclegów, a ich rolą jest w sposób ciekawy i kompletny prezentować walory turystyczne Powiatu Kościerskiego. Podczas spotkania przeprowadzono również szkolenie praktyczne z obsługi panelu rezerwacji noclegów.

Natomiast pani Krystyną Drąg - Wiceprezes Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne'', w sposób dogłębny przedstawiła temat kształtowania poziomu usług turystycznych na obszarze wiejskim.  Opowiedziała o kategoryzacji, dobrych praktykach oraz wymogach ustawowych wobec kwaterodawców. Swoją prezentację poparła konkretnymi przykładami z całego kraju, wskazując najbardziej optymalne rozwiązania.

Z kolei pani Ewelina Szyc z Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu przybliżyła obecnym zaistniałe zmiany w przepisach dotyczących rolniczego handlu detalicznego. Temat wzbudził duże zainteresowanie i z pewnością wrócimy jeszcze o niego podczas kolejnych spotkań. która opowie o działalności w zakresie przetwórstwa i sprzedaży żywności tzw. sprzedaży bezpośredniej.

Smakowitym uwieńczeniem spotkania był poczęstunek w postaci pieczonego udźca ze strusiny, który przygotowała właścicielka Farmy Strusi Afrykańskiej pani Katarzyna Michnowska. Był to kolejny punkt spotkania, który wzbudził duże zainteresowanie, również kulinarne:)

Obecnym dziękujemy za przybycie.

 

L.N.